Verbruik verlichting

De LEDlamp staat nu al bekend om zijn lage energie verbruik. De huidige verlichting zoals halogeen en de gloeilamp verbruiken zo’n tien keer meer energie. Zelfs de spaarlamp krijgt het nakijken, met zo’n drie keer meer verbuik. De LED technologie gaat nog steeds een snelle ontwikkeling door en de lichtintensiteit ten opzichte van het energieverbruik blijft stijgen. De vraag is natuurlijk hoeveel LEDverlichting moet u gebruiken om uw huidige verlichting te vervangen.

De gloeilamp staat op de eerste plek wanneer het gaat om inefficiënt om te gaan met energie, het wordt gebruikt als lichtbron maar zou beter gebruikt kunnen worden als kleine verwarming. U vraagt u natuurlijk af waarom. De gloeilamp zet ca. 95% van de verbuikte energie om in warmte, wanneer u een gloeilamp heeft van 40W ontvangt u maar 2W aan licht. Voor de iets zuinigere halogeen geldt hetzelfde principe, het overgrote deel van de energie wordt simpelweg niet in licht omgezet. LEDverlichting is anders, LEDverlichting zet juist wel het overgrote deel om in licht waardoor er bijna geen warmteontwikkeling plaatsvindt. Daarnaast geeft een LEDlamp licht dat valt in het menselijk zichtbare spectrum, dus geen overbodig infrarood- en ultravioletlicht. Door deze eigenschappen kan LEDverlichting het energieverbuik met 90% verlagen.

Omrekenen naar het wattage noodzakelijk in LEDverlichting is dus heel gemakkelijk. Neem het wattage van uw oude lampen tel deze op en deel het totale wattage door tien. Dit getal is het wattage dat vergelijkbaar licht geeft met uw oude lampen. Hieronder een klein voorbeeldje:

Stel u heeft 8 gloeilampen van zo’n 40W per stuk. U heeft dan een totaal wattage van 40W x 8 lampen= 320W. Dan deelt u het door tien en dan is het antwoord 32W, u heeft dus 32W aan LEDverlichting nodig om het vergelijkbaar te verlichten. Het kan natuurlijk ook anders, u deelt het wattage per lamp door 10 en kijkt hoeveel watt u nodig heeft per lamp.

Voorbeeld:

80LED Spot

40W halogeen spot: 40W x 6 uur x 365 dagen = 87,60 kWh x 0,25 = 21,90 Euro per jaar 
80LED: 4,0W x 6 uur x 365 dagen = 8,76 kWh x 0,25 = 2,19 Euro per jaar 

Besparing 78,84 KWh x 0,25 = 19,71 Euro per jaar. 

Besparing van 19,71 Euro per jaar met slechts één enkele spot. Ga na hoeveel u kunt besparen.

Menu