Fittingen

De LED-verlichting varieert niet alleen van uiterlijk maar vaak ook van aansluiting. Er vind grote variatie plaats binnen de fittingen van de verlichting. Hierbij onderscheiden we de volgende fittingen: E27, E14, GU10, GU5.3/MR16, GU4/MR11. Dit zijn allemaal gestandaardiseerde type-aanduidingen van een verbinding tussen lamp en fitting. Hieronder ziet u een visuele weergave van de verschillende fittingen.

 

U kunt zien dat de fittingen die beginnen met de letter E schroeffittingen zijn, de fittingen beginnend met GU zijn steekfittingen. De nummers achter de letters zeggen iets over de maat van de fittingen zoals u in het figuur kan zien. Het kan ook zijn dat bij sommige fittingen de aanduiding JDR wordt gegeven, dit geeft aan dat de het product een lange hals heeft waardoor deze dus langer is dan de normale versie.

Als u de ledverlichting in een natte ruimte plaatst dan is 12Volt wellicht noodzakelijk voor u. Dit zijn de lampen met MR16 en MR11 fitting. Voor 12Volt ledverlichting is wel een ledtransformator noodzakelijk.

De verschillende fittingen werken niet allemaal bij dezelfde spanning, E14, E27 en de GU10 werken op netspanning terwijl de GU5.3/MR16 en GU4/MR11 bij een spanning van 12 Volt opereren. U zult hierbij dus goed op moeten letten welke fitting u gewenste product moet hebben. Wilt u meer informatie over de omzetting van netspanning naar lage spanningen, dit kunt u lezen bij het kopje transformatoren.

Menu