Kleurtemperatuur

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over de kleurtemperatuur van verlichting. Verlichting met een hoge lichttemperatuur is uitermate geschikt voor ruimtes waar gewerkt wordt. Indien u in een ruimte gezelligheid wilt creëren of wilt ontspannen is een lage kleurtemperatuur aan te raden.

Voor veel mensen is dit abracadabra hieronder volgt een korte uitleg over wat kleurtemperatuur precies inhoud.

Zoals hierboven beschreven is hebben verschillende soorten verlichting verschillende kleurtemperaturen. Een typische TL-buis heeft een andere kleurtemperatuur dan een gloeilamp. De kleurtemperatuur wordt veelal uitgedrukt in graden ook wel ‘Kelvin’ genoemd. Hoe warmer de kleurtemperatuur hoe hoger de graden ‘Kelvin’ des te blauwer de kleur wordt. Lichtbronnen met een (relatief) lage temperatuur zijn roder van kleur in vergelijking met lichtbronnen met een hogere kleurtemperatuur. Als voorbeeld; de heetste sterren in ons zonnestelsel zijn blauw gekleurd echter de zon die relatief niet zo heet is is rood van kleur. In het plaatje hieronder wordt dit duidelijk weergegeven.

 

Op NuLed bieden wij twee verschillende kleuren licht aan. De ‘warm-witte’ en de ‘witte’ kleur. De ‘warm-witte’kleur die door NuLed wordt verkocht heeft een kleurtemperatuur van 2800-3000k. Deze vindt u terug in het geelachtige gedeelte van het spectrum. De ‘witte’ kleur, de LEDverlichting van NuLed heeft een kleurtemperatuur van 6000-7000k dat in het witte tot blauwe gedeelte van het spectrum terug te vinden is.

Het is van belang dat de juiste lichtkleur bij de juiste werkzaamheden wordt gekozen. De mens kan zich het beste concentreren bij een kleurtemperatuur dat overeenkomt met daglicht dit houdt in met een hoge lichttemperatuur.

Echter wilt u zich ontspannen dan raden wij u aan om een verlichting met een lagere kleurtemperatuur aan te schaffen. Deze is rustgevend voor de ogen en is rustgevend. De warme kleuren van de LEDlampen zijn te vergelijken met de kleurtemperatuur van de huidige verlichting zoals; halogeen en de gloeilamp.

Menu