LED Types

Op dit moment is er veel verwarring over de lichtopbrengst van ledverlichting. Ledverlichting is veel zuiniger dan de huidige verlichting omdat alle gebruikte energie wordt omgezet in licht. Bij de gloeilamp en de halogeenverlichting wordt meer dan 95% van de gebruikte energie omgezet in warmte, dit is waarom deze lampen zo veel energie verbruiken. Ledverlichting heeft even hoge lichtopbrengsten voor een fractie van het energieverbruik, de lamp wordt dan ook nauwelijks warm!


Dit zijn de vergelijkingen tussen ledverlichting en halogeenverlichting.*

Ledverlichting

Staat gelijk aan

20 Led lamp (1Watt)

10 Watt halogeen

36 Led lamp (1,8Watt)

18 Watt halogeen

60 Led lamp (3 Watt)

30 Watt halogeen

80 Led lamp (4 Watt)

40 Watt halogeen

*Geldt alleen voor lichtkleur wit, bij warmwit moet u 10% verlies rekenen.


Er zijn ook verschillende led technieken. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten leds zoals powerled, smd en de normale led. Powerled geeft meer licht in vergelijking met reguliere ledverlichting en gebruikt hierdoor ook meer energie per led. Daarentegen zijn er minder led’s per lamp nodig om gelijke opbrengst te halen, hierdoor is het verbruik van powerled-verlichting ongeveer gelijk met reguliere ledlampen. Hieronder een tabel met enige indicaties.* 


Powerledverlichting

Staat gelijk aan

1 Led Powerled

10 Watt halogeen

3×1 Led Powerled

30 Watt halogeen

3×2 Led Powerled

60 Watt halogeen

*Geldt alleen voor lichtkleur wit, bij warmwit moet u 10% verlies rekenen.


De SMD ledverlichting heeft een grote lichthoek, is plat en kan machinaal goed verwerkt worden. De leds kunnen namelijk op een strip gebakken (i.pv. gesoldeerd) worden waardoor het productieproces eenvoudiger is. De smd leds worden voornamelijk gebruikt op ledstrips en bootverlichting. De toepassingen breiden zich echter verder uit, ook zijn ze inmiddels verkrijgbaar met een spanningsbereik van 10 tot 30 Volt. Geen overbelaste en doorgebrande lampen meer op boot en camper!

Menu