Transformatoren

Transformatoren of afgekort trafo’s zijn nodig wanneer er lagere werkspanningen gerealiseerd moeten worden. Sommige producten opereren bij lagere spanningen dan netspanning. Het is dus noodzakelijk ervoor te zorgen dat de juiste werkspanning wordt bereikt, dit is mogelijk met transformatoren. Deze sluit u op netspanning aan en deze transformeert de spanning naar een gewenst voltage. Hierbij is het mogelijk netspanning aan te voeren en deze te transformeren naar 12 Volt en 24 Volt, de meest voorkomende spanningen naast netspanning.


Er zijn echter veel verschillende soorten transformatoren en deze zijn niet allemaal geschikt voor LED-verlichting. Wanneer u LED-verlichting aanschaft is het noodzakelijk de goede transformator te kiezen om ervoor te zorgen dat de verlichting niet kapot gaat, wat gebeurt als u de verkeerde transformator heeft. U zal er dus aan moeten denken dat wanneer de werkspanning van uw verlichting lager is dan netspanning u een transformator heeft en deze dus moet vervangen voor een ledtransformator. Het komt erop neer dat het niet altijd mogelijk is om zomaar verlichting te vervangen voor LED-verlichting. Weet u niet zeker of u een transformator nodig heeft kunt u altijd even contact opnemen, wij zijn van harte bereid om uw vragen te beantwoorden.

 

Een normale transformator geeft wisselspanning. Ledverlichting werkt uitsluitend op gelijkspanning, van wisselspanning gaan de leds uiteindelijk kapot. In eerste instantie lijkt de verlichting goed te werken, na een periode zal de verlichting mogelijk gaan knipperen en ledjes uitvallen. Dit kan met een ledtransformator worden voorkomen. Een ledtrafo werkt ook bij zeer laag verbruik en geeft gelijkspanning.

 

Een trafo levert alleen het gevraagde vermogen. Indien u een 18Watt trafo gebruikt voor 1 lamp van 4Watt dan is het verbruik 4Watt. Het aangegeven vermogen (Watt) geeft de maximale belasting aan. Let erop dat u de ledtrafo niet continu maximaal belast, dit om schade aan de trafo te voorkomen.

Menu